Danderyds mest anlitade mäklareDjursholm | Stocksund | Danderyd | Enebyberg

Dagermans stig 6 Enebyberg


Typ: Friliggande villa
Rum: 10 rum och kök, varav 5–6 sovrum
Boarea: 228 kvm. Areauppgifter enligt mätning.
Biarea: 40 kvm
Tomtareal: 1 993 kvm
Pris: 16 900 000 kr
Dokument

Magnus Engdahl

Ansvarig mäklare

Bilder


 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
 Dagermans stig 6
Fastighetskarta Dagermans stig 6

Fastighetskarta

 Dagermans stig 6

Planritning


Entréplan Dagermans stig 6

Entréplan

Övre plan Dagermans stig 6

Övre plan

Tornrum Dagermans stig 6

Tornrum

Karta


Beskrivning


Längst in på återvändsgata tornar Villa Solborg upp sig. Allmänningen runt fastigheten fungerar som ett naturligt insynsskydd till trädgård med parkpotential om 1.993 kvm. Stålgrindar vid entrén, grusad uppfart och garage finns idag på fastigheten. Ursprungliga villan uppfördes 1908 och har sedan dess byggts till 1915 (den östra delen), 1923 då tornet tillkom och 1958 då allmän modernisering skedde. Den har verkligen charm bevarad med genomgående högt i tak, fiskbensparkett, stuckaturer och kakelugn.

Mycket väldisponerad planlösningen. Entréplanet innehar välkomnade hall, stora sällskapsytor runt kakelugn samt kök. Här ryms även 2 toaletter samt sovrum/arbetsrum. Övervåningen är privat och rymmer stort allrum, fyra generösa sovrum, badrum med takfönster och två balkonger.

Vad som toppar detta makalösa hem är det fantastiska tornrummet med fint ljusflöde från samtliga väderstreck genom bågformade fönster. Har man någon gång önskat sig ett ordentligt kontor eller ateljé så är ett besök på Dagermans stig ett måste. En trappa upp har tornets takterrass en milsvid utsikt!

Omfattande renovering av fastigheten påbörjades 2022 av den nuvarande ägaren. Bland annat: Asbets-sanering, Oljepanna och tank utrivet, dränering, in- och utvändig grundförstärkning (med comercial grade Bentonite), bärlinor utbytta till stålbalkar, Ny EL-central på tomt - 60 ampere, Fiberbredband vid tomtgräns, Kök och bad rivet, Omfattande markarbeten, Ny servis till tomtgräns. Kort sagt: många av "de tråkiga" momenten är klara, så nu är det bara att sätta igång med slutförandet.

Efter ändrade prioriteringar hos ägaren finns nu chansen för nästa familj att skapa ett drömhem här.

Rumsbeskrivning


Entrévåning
Våningen har en hall med trappa i torndelen, under vilken en toalett ligger. I det nordvästra hörnet ligger ett rum som ursprungligen varit kök, med dörr till källartrappan. Hallen öppnar sig mot ett vardagsrum i byggnadens mitt. Vardagsrummet öppnar sig i sin tur mot en salong i öst, med fönster åt två håll, med en lägre golvnivå. Invid denna ligger köket, vilket har en separat entrébyggnad mot öst med toalett och farstu. Dörrar och snickerier är huvudsakligen en blandning från olika decennier under 1900-talets första hälft. Dörrar är profilerade ramverksdörrar med fyllningar. Golven är parkettgolv eller linoleummatta på undergolv av spontade brädor. Huvudtrappan är av efterkrigsmodell, enligt uppgift tillkommen 1958. På äldre foton har trappan en bröstpanel, vilket den inte har idag. Bottenvåningen har flera bevarade snickerier av god kvalitet, såsom dörrar, foder och lister. I övrigt noteras ett blyinfattat fönster i vardagsrummet mot söder, vilket tillkommit vid ombyggnaden 1958 eller senare, samt en kakelugn i samma rum. Kakelugnen är sannolikt från decenniet runt sekelskiftet 1900.

Övervåning
Övervåningen har tre sovrum och ett badrum, som nås via en öppen ”allrumsyta” i våningens mitt. Tornrummet inrymmer en trappa upp till tornets översta våning. Övervåningen saknar eldstäder. Rummen är tapetserade eller målade och har snedtak. Snickerier är huvudsakligen lika entrévåningen, dock är några fönsterpartier från 1958 års ombyggnad.

Tornrum
Tornets översta del inrymmer endast ett rum och en trappa upp till krönet. På tornet är en mycket enkel terrass med beläggning av falsad plåt, tekniskt ett plåttak. Dörren till denna är utförd i samma höjd som kreneleringen.

Källare
Källaren nås från väst genom en ståldörr som leder till en kort trappa. Från denna entré finns även en halvtrappa upp till ett sovrum på bottenvåningen. Källaren är nyrenoverad och har god takhöjd. Väggarna är putsade och gjutet betonggolv. Källaren är endast delvis utgrävd och sträcker sig endast under byggnadens västra del.

Vinden
Vinden är oinredd och oisolerad. Bjälklaget har ett enkelt golv av råspont. Murstockarna är putsade och vitkalkade. Gavelröstenas insida saknar ytskikt och är endast exponerad plankstomme.

Byggnadssätt


Byggnadstyp: 1 ½ plan med källare och vind
Byggnadsår: 1910
Fasad: Spritputs
Stomme: Trä
Fönster: 2-glasfönster med spröjs
Bjälklag: Stål, Trä
Plåtarbete: Koppar
Grundmur: Betong
Tak: Tvåkupigt lertegel
Grund: Grundsulor
Vatten/avlopp: Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Renoveringar


2022-2023
Nytt EL-central på tomt - 60 amp
Fiberbredband vid tomtgräns
Asbetssanerad
Bärlinor utbytta till stålbalkar
Oljepanna och tank utrivet
Kök rivet
Dränerat
Invändig och utvändig grundförstärkning (med comercial grade Bentonite)
Omfattande markarbeten
Ny servis till tomtgräns

Tomten


Tomtarea: 1993 kvm.

TV- och internetanslutning


Internetanslutning: Fiberanslutning vid tomtgräns.

Ekonomi


Taxeringsvärde: 7 426 000 kr (fastställt avseende år 2021)
Taxeringsår: 2021
Värdeår: 1929
Byggnadsvärde: 2 426 000 kr
Markvärde: 5 000 000 kr
Skatt/avgift: 9 525 kr
Typkod: 220, Småhusenhet, bebyggd

Energideklaration


Status: Utförd (2021-09-29)
Energiförbrukning: 154 kWh/m2/år (ATEMP)
Primärtenergital: 278 kWh/m2/år
Energiklass: G

Inskrivningar / Planbestämmelser

Inskrivna servitut och övriga gravationer:
Avtalsservitut Villa
Planbestämmelser:
Stadsplan (1964-04-15) Tomtindelning (1955-05-18)
Rättigheter last:
Last: Avtalsservitut Villa, 01-IM4-08/793.1

Intresseanmälan


Läs mer